Kunsten at kunne ballet

04 juni 2020 Anders Lundtang Hansen

Der er desværre stadig dem, der ikke kan se det smukke ved ballet og kaldet det en fimset beskæftigelse.

Nogle gange opridser man det endda som værende noget, hvor man enten er kulturradikal og intellektuel, eller man er mere en plebejer, der ikke kan opdage magien ved ballet.

Men det er vores opfattelse og mening, at ballet er for alle, og at det handler om at åbne sig op for den fantastiske verden, som det er at dyrke ballet eller bare at betragte det.

Det er en kunstform, hvor man udtrykker sig med kroppen, så man kan beskue det som, at vi mennesker har taget vores vanlige værktøj, vi ikke kan slippe ud af, og omdannet det til noget, vi bruger til at udtrykke os med.

Og det siger noget om den opfattelse, der er af ballet, at man virkelig skal øve sig fra barnsben, hvis man vil blive blandt de største. Specielt i Rusland er der store balletskoler, hvor nogle af de bedste bliver uddannede.

Men man kan sådan set også gå til ballet undervisning i Gentofte med videre, hvis man vil prøve kræfter med det, selvom man måske (ikke længere) har de store ambitioner om at drive det til noget alvorligt.

Man vil kunne opleve, at man lærer ens krop at kende på en helt anden måde, end man troede mulig; og det er da underfundigt, at man kan blive overrasket over, hvad man skulle tro, at man kendte ud og ind.

Ballet har eksisteret længe, så det er ikke fordi, det er en kunstart, der lige har møvet sig ind fra siden i løbet af de sidste par år.

Der er gået mange år med at skabe opsætninger, skrive nye og forvandle allerede eksisterende, og det ser ikke ud til at slutte foreløbigt.

Så om man er til det eller ej, så skal man nok vænne sig til, at det ikke forsvinder.

Flere Nyheder

15 januar 2024

Tour de France 4